Exposició "TOT RECORDANT MIQUEL PORTER I MOIX"


 EXPOSICIÓ

"TOT RECORDANT MIQUEL PORTER I MOIX" 

 a l'Ateneu de Cerdanyola del 4 al 29 de març
Inauguració a les 20h. amb la presència d'en Martí Porter 


 El cineclub Xiscnèfils, de la XISC, com a cloenda dels actes  del seu XX aniversari, presentem l’exposició TOT RECORDANT MIQUEL PORTER I MOIX.

 Per què aquesta exposició? Tres raons són les que ens impulsen a organitzar-la:


   1.  Pel reconeixement obligat del cineclub a una de les persones que de forma més 
decidida i generosa va contribuir a l’arrelament i extensió del moviment del  cineclubisme català, on va ser un  forista  obligat i necessari.  Creador i impulsor de COCICA, Col·lecció Cinematogràfica Catalana.

   2.  Pel  deute de gratitud des de Cerdanyola, on es van  celebrar uns premis de 
curtmetratges, sota el seu nom, i que ell sempre va presidir, com també el Jurat seleccionador, de forma altruista.

   3.  Per  l’obligació, des del  caràcter de la Xarxa Interactiva Sociocultural, de 
difondre una persona no prou coneguda i reconeguda en la seva tasca de reconstrucció cultural de Catalunya, després dels anys foscos de la dictadura.

 Glossar la persona d’en Miquel Porter i Moix  és parlar de la cultura catalana en les seves diverses variants. Va néixer i viure entre llibres, cofundador de la revista literària en català Curial, al 1949. Amb Ricard Salvat i Helena Estellés crearen el Teatre Viu i l’Agrupació Dramàtica de Barcelona,  orígens del teatre català contemporani. Cantant, va ser un dels impulsors d’Els Setze Jutges,  amb en  Pi de la Serra,  Serrat, la  Bonet  o Llach, un bressol de la cançó catalana d’avui. Preocupat pel patrimoni, va fer una tasca ingent per recollir el patrimoni fílmic de Catalunya, impulsant també la Filmoteca Nacional de Catalunya. Historiador, especialista en cinema català i rus, ha escrit llibres que  en  són  referència.  Docent  i catedràtic  a  la Universitat de Barcelona  i  un gran impulsor de la Universitat Catalana d’Estiu.  La cultura és quelcom més que formes artístiques, és posicionament davant la realitat concreta, i també dedicà temps i interés per l’activitat sindical dins el Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament de Catalunya.  Diputat republicà  als anys 80.  I sempre  un home crític amb els sistemes establerts, generós i d’una gran humanitat.Com sempre deia quan iniciava les seves clases:
Benvinguts a la república de la llibertat 
i del bon humor!