Cicle de Cinema polític

El contingut d’aquest cicle el formen tres films ben diversos: una pel·lícula nord-americana de ficció, un documental social canadenc sobre Argentina i una insòlita pel·lícula palestiniana que, gairebé de forma incomprensible, ha arribat a ser finalista dels Oscar d’aquest any (la qual cosa no podíem saber quan la vàrem seleccionar per aquest cicle).

23 de març Silevr City
de John Sayles
Un dels grans noms del cinema independent i del compromís sociopolític, és una sàtira política ambientada a Colorado, on la trama comença a desenvolupar-se en un acte promocional de la campanya electoral d’un aspirant a Governador. Director molt estimat per aquest cineclub, de qui hem passat tota la seva filmografia estrenada aquí, torna a fer una aposta pels dissidents d’un imperi cada cop més inhabitable, continuant la saga dels Huston o dels Peckinpah.

30 de març La toma
de Ary Lewis i Naomi Klein
La cèlebre escriptora de No Logo o L’Informe Lugano, es un documental rodat a l’Argentina posterior a la crisi econòmica i política que esclata a finals del 2001. El film es converteix en una denúncia de la globalització a través de l’ocupació d’una fàbrica del metall pels seus treballadors metal·lúrgics, on es reivindica la força encara actual de la classe treballadora, com les diverses contradiccions que comporten les seves accions.

06 d’abril Paradise now
de Hany Abu-Assad

Film rodat a Nablús, vol endinsar-se en les circumstàncies de moltes de les persones que viuen en la desesperació i explicar quines son les raons que els hi porta a enfrontar-se al que consideren legítimament una ocupació. La pel·lícula explica les 24 hores de dos militants palestinians escollits per a un atemptat suïcida. Una reflexió sobre que porta a les persones a convertir-se en bombes humanes. Tant sols lamentar que quan vàrem programar aquest cicle desconeixíem l’excel·lent pel·lícula de Spielberg, Munich, que representa un contrapunt idoni per a fer una reflexió conjunta.

En resum, en primer lloc una visió de com s’organitza la convivència i els interessos individuals i col·lectius en el primer mon, desprès si es pot fer alguna cosa en una societat en crisi per, finalment, entendre com es viu en una societat indefinidament violenta.

23 de març Silevr City, de John Sayles
30 de març La toma, de Ary Lewis i Naomi Klein
06 d’abril Paradise now, de Hany Abu-Assad