Cicle xoc de cultures

10 de novembre Sólo un beso
17 de novembre Contra la pared
24 de novembre Negocios Ocultos


Amb aquest cicle el Xisc proposa una reflexió sobre la immigració, un tema de candent actualitat a totes les grans ciutats dels “països desenvolupats”. Els ho presentem des de punts de vista molt diferents però creient que cada una d’aquestes pel·lícules és un reflex fidel de la situació que es viu quotidianament a la nostra societat. Les tradicions religioses, les necessitats socials i les noves regles es barregen en aquestes histories, demostrant com és de difícil adaptar-se a un nou món on fins i tot les regles econòmiques són diferents.

10 de novembre, Sólo un beso (Ae fond kiss…), de Ken Loach, R.U./Bèlgica/Alemanya/ Itàlia/Espanya, 2004.

El britànic Ken Loach torna amb aquesta pel·lícula a Glasgow i a Escòcia per donar forma a una historia de tall social.
Casim és un jove escocès d’origen paquistaní. Els seus pares van emigrar al Regne Unit als anys seixanta. En Glasgow, on la família s’ha instal·lat, tenen una botiga de comestibles i premsa. Els pares, musulmans devots, han decidit que Casim es casi amb la seva cosina. Però, Casim coneix a una jove mestre catòlica per la que sent una forta atracció i comencen una relació en secret.
Sólo un beso és una historia d’amor en la que la intensitat del vincle entre Casim i Roisin contrasta fortament amb la desconfiança que la seva unió provoca en els seus respectius ambients.

17 de novembre, Contra la pared (Gegen die wand), de Fatih Akin, Alemanya/Turquia, 2004.

Un recollidor d’ampolles sense futur, un bebedor que lluita contra el record de la seva dona morta. Una noia suïcida que busca allunyar-se del rol tradicional de dona turca, per a poder anar al llit amb qualsevol que desitgi, tractant d’evitar el desig real de tallar-se les venes. Una proposta de matrimoni, una amenaça de suïcidi, i un “i per què no?” que termina per concretar una unió on ell fingirà davant la família d’ella, ella tractarà de no afectar la llibertat d’ell, i tots contents. El problema és que els problemes arriben tot i que no es busquin...
Una historia de múltiples accessos, sí, però una única lectura, una historia de drama en tota regla, amb amor de fons, amb moralitats i gust amarg.

24 de novembre, Negocios Ocultos (Dirty Pretty Things), de Stephen Frears, R.U., 2002.
Dirty Pretty Things, de Stephen Frears, és un estrany i atrapant thriller, l’acció es desenvolupa en el Londres actual i introdueix a l’espectador en el submón dels immigrants il·legals. Un d’ells és Okwe, un culte nigerià de misteriós passat, que treballa de dia de taxista i de nit com a conserge d’un hotel repugnant. Allí treballa també Senay, una jove turca amb la que comparteix pis. El delicat equilibri de la seva vida es trenca, quan fa un sorprenent descobriment en una de las habitacions i desemmascara un dur món que amenaça amb consumir a la persona més propera a ell i que també revela certes sorprenents veritats sobre la seva vertadera identitat.